ÖRK >  Home > Nachrichten & Presse > Pressespiegel  
Diese Seite drucken printer friendly

 

Below is one of a selection articles found in an attempt to gauge the impact in the media of the WCC's 9th Assembly. Since it appeared in an independent publication, this article neither represents nor necessarily reflects the official policy of the World Council of Churches.

 

 

23.02.06

Declaraţii publice şi mărturii dramatice la Adunarea Consiliului Mondial al Bisericilor

 


La Porto Alegre continuă lucrările celei de a IX-a Adunări a Consiliului Mondial al Bisericilor. În cadrul acestora s-au adoptat, ieri, în sesiunile plenare, câteva declaraţii publice care reprezintă opinia tuturor Bisericilor membre pe marginea unor probleme de maximă relevanţă socială. În cele ce urmează, ziarul nostru vă prezintă câteva date despre acestea şi interviuri cu doi reprezentanţi ai Ortodoxiei prezenţi la Porto Alegre: IPS Krystof, Arhiepiscop ortodox de Praga, şi IPS Dometian, Mitropolit de Vidin.

Declaraţia publică referitor la resursele de apă potabilă ale planetei a fost gândită şi redactată la solicitarea directă a Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, care a trimis Consiliului un mesaj prin care spune: "A trata resursele de apă ca o proprietate privată, în anumite colţuri ale lumii, reprezintă o gravă blasfemie faţă de Creator şi o crimă faţă de umanitate". Declaraţia publică a Consiliului cere astfel ca atenţia comunităţii internaţionale să fie îndreptată către cei un miliard două sute de mii de oameni a căror supravieţuire este ameninţată de absenţa resurselor zilnice de apă. Pe lângă acest document, o altă declaraţie publică adoptată de către plenara CMB se referă la unul din subiectele fierbinţi ale momentului, pe plan internaţional: ameninţarea armelor nucleare. Consiliul a cerut astfel statelor care au semnat tratatul de neproliferare a armementului nuclear să-şi respecte angajamentele, şi să găsească metode convingătoare de a determina şi ţările care nu au ratificat încă tratatul să renunţe la programul nuclear. Declaraţia mai cere securizarea din interior a zonelor neatomice, aşa cum au fost numite America Latină, Caraibele, Pacificul de Sud, sud-estul Asiei şi Africa. (...)